Skip to main content
WiFi Wise blog CWNP

CWNP: this is what WiFi is about!

Binnen de technologie van draadloze netwerken zijn er verschillende merk gerichte opleidingen zoals van Cisco, Aruba/HPE en Ruckus etc. Naast deze opleidingen zijn er ook opleidingen die neutrale WiFi-certificeringen aanbieden. De bekendste is het programma van Certified Wireless Network Professional (CWNP) vanuit Durham, North Carolina, USA.

Draadloze netwerken innoveren in een snel tempo waarbij een goede Radio Frequency (RF) kennis het uitgangspunt blijft om deze techniek en logica achter draadloze communicatie beter te begrijpen. De opleidingen en certificeringstrajecten van CWNP zijn de sleutel om een goede carrière in het installeren en beheren van WiFi-netwerken mogelijk te maken.

In tegenstelling tot de hierboven genoemde leveranciers trainingen, heeft CWNP verschillende gespecialiseerde modules die instructies geven over de cruciale principes binnen elke WLAN-omgeving. Dit wil niet zeggen dat CWNP beter is dan de WiFi-trainingen van de ‘grote’  leveranciers als Cisco, Aruba/HPE en Ruckus, maar CWNP geeft een diepgaand inzicht in universele draadloze fundamentals/principes die je nergens anders kunt vinden. De ‘grote’  WiFi-leveranciers leren je meer over het configureren en implementeren van het product zelf terwijl CWNP meer dan een basistraining in WiFi biedt.

Het CWNP-programma biedt verschillende certificeringen, te beginnen met  Certified Wireless Technology Specialist (CWTS).

CWTS (uitgefaseerd) was de ‘entry-level cursus’ gericht op splinternieuwe draadloze apparaten en is bedoeld voor sales managers en senior project managers. Vanaf 2018 opgesplitst in:

CWS (Certified Wireless Specialist) voor sales managers en

CWT (Certified Wireless Technician) voor projectleiders.

CWNA (Certified Wireless Network Administrator) is een certificering voor beheerders die juist de concepten moeten begrijpen, zoals hoe Ethernet (802.3) en de wireless standaarden (802.11) samenwerken, maar ook RF-gedrag, site surveying, installatie en implementatie van een basis WiFi netwerk en beveiliging.

Naast CWNA, richt Certified Wireless Security Professional (CWSP) zich op legacy WLAN-beveiligingsmechanismen van 802.1X, VPN, MDM tot inbraakpreventie binnen het spectrum van draadloos.

De module CWDP (Certified Wireless Design Professional) is ontworpen voor diegenen die bedrijfskritieke WiFi-omgevingen willen ontwerpen en uiteindelijk ook willen configureren/implementeren waarbij features zoals QoS in Voice over WiFi als Point-to-Point (P2P) of Point-To-MultiPoint (P2MP) aan de orde komen.

Certified Wireless Analysis Professional (CWAP) is een module die in gaat in de complexiteit van 802.11 packet- en frame-analyse.

Degenen die CWNA, CWSP, CWAP en CWDP behalen, komen in aanmerking voor de prestigieuze Certified Wireless Network Expert (CWNE) -certificering, die wordt uitgereikt nadat strenge toepassingscriteria zijn beoordeeld door een CWNE-beoordelingsraad die bemand is door branchedeskundigen die ook CWNE’s zijn.

Er zijn momenteel iets meer dan 400 CWNE’s in de wereld en de meesten bekleden hoge WLAN-posities.

Raymond is de eerste CWNE in Nederland die vrij benaderbaar is voor alle Wi-FI gerelateerde vraagstukken, begin 2019 telt Nederland in totaal 3 personen in het bezit van deze precieuze titel. Na jarenlange studie en ervaring in Wireless netwerken hebben zij hoog aanzien in de markt verworven.

Wilt u meer weten over ons of over de opleidingen, neem dan gerust contact met ons op.

CWNP