Skip to main content
Hoe kun je een WiFi hotspot veiliger gebruiken?

Hoe kun je een WiFi hotspot veiliger gebruiken?

Wellicht heb je in het nieuws gehoord dat 3 op de 5 mensen denken dat openbare WiFi (hotspot) veilig is. Als het goed is heb je dan inmiddels ook gehoord dat dit niet zo is! Het meekijken op webpagina’s, afluisteren van gegevens kan allemaal. Vergelijk het met het drinken op een terras. Als je buren dezelfde taal spreken kun je meeluisteren.

Wat kun je doen om dit veiliger te maken als je gebruik maakt van een hotspot?

  • Elke keer als je wilt inloggen op een website zorg dat de url begint met HTTPS en niet HTTP.
  • Zorg dat je communicatie versleuteld blijft. Facebook bijvoorbeeld liet je vroeger inloggen met HTTPS en ging daarna door op HTTP. Inmiddels is facebook volledig op HTTPS
  • Als je email wilt checken doe dit dan liefst via een webbrowser en weer met een versleutelde verbinding (controleer weer of de url begint met HTTPS), als je een email programma zoals bijvoorbeeld Outlook gebruikt zorg er dan voor dat versleuteling aan staat bij je POP3 en IMAP verbindingen, anders gaat je naam en wachtwoord zichtbaar door de lucht.
  • Gebruik nooit onversleutelde FTP servers of soortgelijke diensten (weet je niet wat een FTP server is dan gebruik je het waarschijnlijk niet).
  • Om al je internetverkeer te versleutelen kun je gebruik maken van een VPN verbinding. Alle data gaat dan door een versleutelde tunnel naar bijvoorbeeld je thuisrouter of de router op de zaak.
  • Zelfs een Wi-Fi netwerk met een WPA2 sleutel is af te luisteren. Het is namelijk een gedeelde sleutel. Iemand met de juiste kennis en apparatuur kan evengoed de versleutelde data afluisteren. Gebruik je nog WPA2 in je onderneming dan is 802.1X of PPSK een betere oplossing. Iedere gebruiker krijgt dan een eigen versleuteling.
  • Ook handig als een personeelslid uit dienst gaat 😉

Wil je hulp bij het beveiligen van je bedrijfs-WiFi? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

internet of things, IoT